Tuesday, 17 June 2014

Resepi Bergedil Jagung Kak Nisa':)

Bismillah...
Assalamualaikum. 

Kali ini saya ingin berkongsi satu resepi turun temurun keluarga saya. Hehe... sudi-sudilah ya.
Nama resepi ini ialah Bergedil Jagung Kak Nisa':)







Bahan-bahan :
3 biji jagung manis (ambil isi sahaja)
1 biji telur ayam
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia 1-2cm
Lada putih/hitam
Daun sup
Tepung gandum sedikit
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara menyediakan :
Jagung yang telah dibasuh bersih diambil isi.
Kemudian tumbuk kasar jagung tersbut untuk mengeluarkan jusnya tetapi jangan dibuang. Tujuannya bagi mengelakkan ia meletup-letup ketika digoreng
Ketepikan jagung yang telah ditumbuk tadi.


Bawang merah, bawang putih, halia dan lada putih/hitam tadi dibersihkan kemudian tumbuk sekali semua hingga lumat.
Setelah itu, campurkan semua bahan tersebut ke dalam jagung tadi. Gaulkan. Masukkan pula sedikit tepung gandum kira-kira 4 sudu makan penuh. Masukkan pula hirisan daun sup dan jika suka boleh tambah kubis, taugeh, daun bawang atau bawang Bombay. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tadi. Jika kelihatan masik terlalu kering, boleh tambah sebiji telur lagi. Tetapi harus diingat, jangan sampai ia jadi cair pula. Bimbang ia tidak melekat semasa digoreng. 
 Adunan yang telah ditambah telur. 

Akhir sekali, setelah adunan dicampur garam dan sedikit gula (boleh rasa dulu), panaskan minyak. Jika minyak telah cukup panas, gunakan sudu makan atau sudu yang sesuai untuk mencedok adunan tadi dan goring hingga warna keemasan. 

 Bah, beginilah bergedil jagung yang telah siap digoreng. Nyum...

Hidangan ini sedap jika dihidangkan bersama brobok (sejenis makanan Bugis) atau makan bersama nasi. Boleh juga dijadikan snek minum petang bersama air teh. Selamat mencuba:)

No comments:

Post a Comment