E-TUTORIAL

Salam Jumaat penuh barokah. Sudah tiga hari dua malam saya tidur lewat daripada biasa. Ada tempahan segera yang perlu disiapkan. 100 helai napkin untuk sebuah kedai katering berdekatan rumah saya sekarang. Untuk permulaan mereka mahu separuh sahaja dahulu dengan dua jenis warna napkin. 

Saya mengambil peluang ini dengan menawarkan sulaman pada napkin tersebut. Sama ada sulaman logo atau sulaman nama kedai sahaja. Akhirnya mereka memilih nama kedai sahaja. Hari ini, saya sedikit lapang, di samping menyiapkan sulaman pada napkin saya mengisi blog saya. Hem... timbul idea ini. Tutorial membuat napkin. Sambil-sambil menyiapkan beberapa helai lagi, saya sajikan para pembaca dengan tutorial ringkas ini. Selamat mencuba.


 Sediakan pola sepeti di atas. Boleh juga buat bentuk segiempat mengikut saiz dikehendaki. Untuk tempahan ini pelanggan mahukan saiz Panjang X Lebar = 16" X 16" inci. 

 Pada bucu potong sperti dalam gambar iaitu jarak 3inci dari hujung. Pelangan saya ini mahukan sulam tulisan berada di bahagian bucu, iaitu 3 inici jarak dari hujung. Dapatkan titik tengah bahagian bucu tersebut.

 Titik tengah untuk sulaman nanti.


 Tanda pada permukaan kain menggunakan cara yang sama. Saya menggunakan kain lebar 60". Tanda sahaja. Jangan potong kerana jika anda potong nant akan menyukarkan proses sulaman.


 Saya menggunakan mesin Brother NV950e. Letak pada hoop sulaman. Pastikan ketat. Jangan lupa lapik dengan kain CS (Cotton Stabilizer) di bahagian bawah.

 Pilih design yang sudah siap diset ke dalam mesin atau pendrive


 Design Katering Kak Rusnah (nama kedai yang diberi oleh pelanggan).


 Tekan simbol di atas.

 Tekan ini.

 Turunkan presser foot. 

 Setelah presser foot diturukan, lampu bertukar hijau.

 Tekan butang hijau untuk memulakan sulaman.

 Beginilah mesin sulam saya melakukan kerjanya.

 Hasilnya, Katering Kak Rusnah.

 Hasil atas kain yang telah disulam. Semua ini menanti untuk dipotong mengikut siaz dan jahit tepi halus sebagai kelim.

Sehingga jam 3.20 pagi dia setia menemani saya. 


Baiklah, cukup sekadar ini dahulu perkongsian saya untuk hari ini. Si Kecil sudah merengek minta disediakan makan tengah hari. Selepas makan nanti saya hendak siapkan jahitan tudung sekolah yang lain pula, sambil-sambil melihat dia bermain. Petang pula kena bawa dia keluar rumah. Work at Home Mom, sangat unik, sangat menarik. 

Bagi yang ingin menempah telekung dewasa dan kanak-kanak, boleh hubungi saya di talian 0194001674/0134529807 atau lawati blog saya di sinihttp://arnisasoga.blogspot.com/

1 comment:

  1. sama la mesin jahit kita..tp jarang guna..mesin ni boleh jahit tepi ker?

    ReplyDelete