Tuesday, 2 September 2014

Resepi Ayam Panggang Habbatus Sauda'

Bismillah

Assalamualaikum. Hari ini nak masak apa? Jikalau tiada idea, mungkin boleh mencuba resepi saya ini. Ayam panggang dengan rempah habbatus sauda'. Resepi ini telah saya olah daripada resepi ayam panggang ala Kenny Roagers. Hehe...Mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan dan cara membuatnya. Cukup mudah.




Bahan-bahan :

1. Setengah ekor ayam dibersihkan (tak perlu potong kecil).
(Saya suka lumur dengan tepung dan kemudian basuh bagi memudahkan lendir dan hanyir ayam hilang.)ih
2. Dua biji bawang besar.
3. 3 ulas bawang putih.
4. 3cm halia
5. Tiga sudu besar sos lada hitam
6. Lada hitam biji (ditumbuk kasar)
7. Dua cubit biji habbatus suda'
8. Halba campur
8. Garam secukup rasa
9. Gula pasir dua sudu besar
10. Dua sudu besar madu
11. Dua sudu besar mentega@marjerin

Cara menyediakan :
Ayam yang sudah dibersihkan diperap dengan bahan-bahan berikut :
Bawang besar, bawang putih,dan halia yang sudah dikisar.
Bahan-bahan rempah, gula, garam, madu, serbuk perasa ayam (jenama apa-apa sahaja).
Seteleh dilumur, galu dengan mentega.
Perap selama 1 hingga 2 jam.

Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius.
Masukkan ayam yang telah diperap selama 40 hingga 50 minit.

Pada 20 atau 30 minit pertama, keluarkan ayam dan sapukan bahan-bahan perapan yang baki tadi.
Kemudian masukkan semula ke dalam oven. Tujuan langkah ini bagi memastikan ayam tidak kering.

Setelah masak, boleh hidang dengan sos lada hitam atau makan begitu sahaja bersama nasi putih dan jus oren. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment