Resepi Bergedil Jagung Kak Nisa':)
Bismillah...
Assalamualaikum.
Kali ini
saya ingin berkongsi satu resepi turun temurun keluarga saya. Hehe...
sudi-sudilah ya.
Nama
resepi ini ialah Bergedil Jagung Kak Nisa':)
Bahan-bahan :
3 biji jagung manis (ambil isi sahaja)
1 biji telur ayam
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Halia 1-2cm
Lada putih/hitam
Daun sup
Tepung gandum sedikit
Garam
Gula
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-cara menyediakan :
Jagung yang telah dibasuh bersih diambil isi.
Kemudian tumbuk kasar jagung tersbut untuk mengeluarkan
jusnya tetapi jangan dibuang. Tujuannya bagi mengelakkan ia meletup-letup
ketika digoreng
Ketepikan jagung yang telah ditumbuk tadi.
Bawang merah, bawang putih, halia dan lada putih/hitam tadi
dibersihkan kemudian tumbuk sekali semua hingga lumat.
Setelah itu, campurkan semua bahan tersebut ke dalam jagung
tadi. Gaulkan. Masukkan pula sedikit tepung gandum kira-kira 4 sudu makan
penuh. Masukkan pula hirisan daun sup dan jika suka boleh tambah kubis, taugeh,
daun bawang atau bawang Bombay. Pecahkan sebiji telur ke dalam adunan tadi.
Jika kelihatan masik terlalu kering, boleh tambah sebiji telur lagi. Tetapi
harus diingat, jangan sampai ia jadi cair pula. Bimbang ia tidak melekat semasa
digoreng.
Adunan yang telah ditambah telur.
Akhir sekali, setelah adunan dicampur garam dan sedikit gula
(boleh rasa dulu), panaskan minyak. Jika minyak telah cukup panas, gunakan sudu
makan atau sudu yang sesuai untuk mencedok adunan tadi dan goring hingga warna
keemasan.
Bah, beginilah bergedil jagung yang telah siap digoreng. Nyum...
Hidangan ini sedap jika dihidangkan bersama brobok (sejenis
makanan Bugis) atau makan bersama nasi. Boleh juga dijadikan snek minum petang
bersama air teh. Selamat mencuba:)
Comments
Post a Comment